Harmonikás események 2017

2017. évi harmonikás események

Az új évben is bőven akad számos olyan esemény, amely a harmonikáról vagy a harmonikásokról szól.

Az alábbi áttekintő felsorolásban csak néhány programot említünk meg, azonban a teljes évre nézve a harmonikás rendezvények sora még számos egyéb lehetőséget kínál. Társasági törekvésünk továbbra is mindenki számára hozzáférhetővé tenni az tájékoztatást minden egyes eseményről.

  • Az évet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmonika szakos hallgatóinak hangversenye nyitotta január 4-én a Zeneakadémia épületében, ahol a jelenlegi hallgatók az első féléves tevékenységükről adtak számot fellépésükkel. A tanszak tanára Ernyei László.
  • Február 4-én kerül megrendezésre a Harmonikások Országos Társasága és Albertirsa város Önkormányzata közös rendezvénye, a Harmonika Ünnepe gálaműsor a Magyar Harmonikások Napja apropóján, Albertirsa városában.
  • Március 25-én a világhírű francia harmonikaművész, Richard Galliano hazánkba látogat és a budapesti MOM Kulturális Központ színpadán Ron Carter amerikai jazzbőgőssel koncertet ad.
  • Április 5-8. között a németországi Frankfurt am Mainban megrendezik a Musikmesse nemzetközi zeneipari szakkiállítást, amelyen minden, a zenével kapcsolatos dolog megtalálható. Így például a minden évben visszatérő kiállítók, a harmonikagyártók is, akik erre az alkalomra igyekeznek a legtöbb modelljeiket elhozni és bemutatni az érdeklődőknek. A kiállítás remek alkalom a jelen lévő hangszerek kipróbálására is.
  • Április 7-én Pataki Ádám, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának BA fokozatú harmonika diplomakoncertjére kerül sor Budapesten.
  • Április 19-23. között Magyarországon is nagyszabású harmonika kiállítással találkozhatnak az érdeklődők Sümegen, a Hotel Kapitány nagytermében. A többnapos rendezvény szinte korlátlan lehetőséget kínál az érdeklődőknek a kiállított modellek kipróbálására, szakmai eszmecserére, de a leglátványosabb eleme a rendezvénynek talán, hogy minden napja egy koncerttel zárul, ahol a színpadon a rangos előadók mellett bemutatkozási lehetőséget kap mindenki, aki meg akarja mutatni tehetségét a hangszeren. A rendezvény szervezője Móger Péter.
  • Május 3-5. között a szerb harmonikaművész, Ljubisa Pavkovic újra Magyarországra látogat, hogy megtartsa idei mesterkurzusát Pomázon a Teleki-Wattay Kastélyszállóban. A művész változatos zenei stílusokban ad iránymutatást a kurzus résztvevőinek, akik szerteágazó szakmai tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A rendezvény szervezője Uros Dimitrovics.
  • Június 25-én kerül megrendezésre a II. Országos- és Nemzetközi Harmonika Verseny Szegeden, ahol a különböző korcsoportokban megmutathatja tehetségét a legifjabb harmonikásoktól egészen az idősebbekig mindenki. A rendezvény szervezője a Harmonikások Országos Társasága.
  • Várhatóan az év második felében, szintén a Társaság szervezésében egy olyan esemény is színpadra kerül, amely célzottan az országban működő harmonika zenekaroknak biztosít fellépési lehetőséget, ezzel is népszerűsítve repertoárjukat a közönséggel. A rendezvény szervezése folyamatban van.
  • Premio Internazionale Fisarmonica (PIF), Castelfidardo 2017. Idén is megrendezik, szeptember 10-17 között a világ talán legrangosabb harmonikás szakmai rendezvényét, a harmonika zene fővárosában az olaszországi Castelfidardo városában.

Ezeken felül természetesen számos egyéb esemény is kínálkozik az év során magyar harmonikás előadók, művészek, fellépésével és a harmonikaoktatás eredményeinek bemutatásával, zeneiskolai, egyesületi rendezvényekkel, melyekre nagy szeretettel várnak mindenkit a szervezők.

Az említett programokról szóló részletes tájékoztatást mindig aktuálisan közzétesszük majd. Javasoljuk a szervezőknek, hogy küldjék el részünkre rendezvényeikről az iformációkat, hogy azt közzé tudjuk tenni.

Éppen ezért érdemes követni a Társaság honlapját, Facebook oldalát, ahol célkitűzésünknek megfelelően igyekszünk részletes, naprakész tájékoztatást adni minden érdeklődő számára.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.