Egy karrier kezdete

 

Tabányi Mihály Pilisen 1921.02.01-én született, tehetségét édesapja már kisgyermek korában felfedezte, éppen ezért a Tabányi család Pilisről Budapestre költözött. A fiatal Misit apja beíratta az Operaház első hegedűsének, Hoffmann Gabriellának magániskolájába, ahol 9 éves koráig hegedülni tanult. A tanárnő kis idő után azt tanácsolta a szülőknek, hogy Misi üljön a zongora mellé, mert harmóniákban gondolkozik és abszolút hallása van. Hoffmann Gabriella ekkor már érezte, hogy Misi előtt nagy jövő áll.

Amikor 1933-ban Hitler hatalomra jutott Németországban, Bobula Lajos, a londoni harmonika világverseny győztese, illetve a Hohner gyár képviselője feleségével Berlinből Budapestre költözött. Tabányi Bobula Lajos hatására 1933-tól elkezdett harmonikázni, és az egyik legtehetségesebb tanítványa lett. A fiatal Tabányira hatalmas hatással volt a hangszer, ugyanis fel lehetett venni, csillogott-villogott és nagyon tetszett a közönségnek, mondhatni igazi sikerhangszer volt.

Misi zenei fejlődésében a legjelentősebb pontokat kétségen kívül a hangszerváltásai jelentették. Először a hegedűről áttért a zongorára (1930), majd a zongoráról a harmonikára (1933). Amikor elkezdett harmonikázni, akkor a magyar főváros még némileg hasonlított a „nagy” világégés előtti önmagára, még magán viselte régi eleganciájának nyomait.

A család Misi tudományos képzettségéről édesapja korai halála miatt nem tudott gondoskodni. Apja volt a családfenntartó és halálával, ami 1941-ben következett be egy üzemi baleset miatt, fia elvesztette biztonság érzetét, amit ettől kezdve egész élete során hiányolt. Dolgoznia kellett, hogy anyagi biztonságot nyújtson a családjának, mert fivére József a frontra került, és fizetni tudja zenei tanulmányait is. A tapasztalatok és életismeret hiánya miatt nehezen küzdött meg a mindennapi élet problémáival. Küzdelmes élete volt, ami zárkózottá tette. Beethoven volt egyik nagy példaképe, ugyanis Beethoven művészete lenyűgözte és úgy gondolta sorsuk alakulásában sok közös vonás volt.

Tabányi Mihály megfogadta édesapja intelmeit, és ezen intelmek szerint élte életét. Nagyon fontos volt számára a rendszeres étkezés, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a pontosság és a precizitás. Tabányi Mihály ars poeticájának része volt a kijelentés, miszerint csak tiszta fejjel lehet alkotni. Éppen ezért nem ivott és nem dohányzott.

Tabányi Mihály a Zeneakadémia 1890-ben alapított gordon tanszékén szerzett művészi diplomát 1944-ben a világ egyik legnagyobb gordon művészénél, Schwalm Ferencnél. Azért választotta a gordont, mert nagyon tetszettek neki a mély tónusú hangok, továbbá elvarázsolta a tény, hogy a nagybőgő mennyire kulmináló hangszer egy zenekarban. Erre jó példa a következő történet. 1942-ben a Zeneakadémián vezényelt Wilhelm Furtwängler. A játék végén két zenekari taggal fogott kezet, az első hegedűssel és a nagybőgőssel, utóbbi volt Schwalm Ferenc. Érdemes megjegyezni, hogy Schwalm Ferenc lánya ismert színésznő lett, akit Senyei Vera néven ismerünk. Tabányi a gordon mellett felvette az orgona szakot is, ahol Wehner Géza tanítványa volt. A szolfézst és összhangzattant Gárdonyi Zoltán oktatta a Zeneakadémián, amikor Tabányi Mihály is ott tanult. A Zeneakadémia hallgatói ekkor a Siklós Albert féle összhangzattant tanulták, amely a világ első összhangzattan anyaga. A zenetörténet és népzene oktatása Kodály Zoltán, a zenetörténelem pedig Ádám Jenő hatáskörébe tartozott. Tehát kijelenthető, hogy ebben a korban a világ legnagyobb művészei oktattak a Zeneakadémián.

Tibay Zoltán, aki a Filharmóniai Társaság gordonistája volt, meghallotta egyszer, ahogyan Tabányi harmonikázik és azt mondta: „Kellene a hangszerre egy nagybőgő és harmonika koncert! Komponáld meg!” Tabányi ekkor már müzetteket komponált. Tabányi Mihály megalakított egy triót, amelyben Pege Aladár nagybőgőzött, Csányi Mátyás gitározott és természetesen Tabányi Mihály harmonikázott. A triónak nagy sikere volt és elkezdtek rendszeresen a rádióban is játszani. 1942-ben Marnitz Frigyes mű- és hangszerkészítő ismételten országos harmonika versenyt, egyben országos felmérőt szervezett, amelynek egyik pártfogója Kodály Zoltán volt. Ezen a felmérőn az ország közönsége is szavazott, ekkor kapta meg Tabányi Mihály a harmonika királlyá kinevező oklevelét. Így lett Tabányi Mihály Magyarország Tangóharmonika Királya a születésnapján.

Tabányiban élénken élt tanárainak hangszertudása, zenei stílusa, szakmai alapossága és alázata, növendékeihez való bensőséges és szeretetteljes viszonya. Ezt adta tovább később tanítványainak harmonika tanárként.

További részletek:

» Tabányi Mihály 100.

» Tabányi Mihály és a csillogó harmonika

» Tabányi Mihály külföldön

» Díjak elismerések

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.