Őszi hírek

A nyári szünet leteltével a Harmonikások Országos Társasága is megújult erővel veti bele magát a harmonika pezsgő világába, ennek megfelelően néhány friss hírrel szolgálunk harmonikát érintő aktualitásokról.

Az elmúlt hónapokban zajló kezdeményezés Tabányi Mihály harmonikaművész Kossuth-díjra történt felterjesztéséről – melyben a Társaság aktív és egyben kizárólagos szerepet vállalt – bíztató szintre lépett előre időközben, ugyanis a Magyar Állam hivatalos levélben visszajelezte a Társaságnak a pályázat befogadását. A kezdeményezés eredményességéről a Társaság felületein friss hírekkel szolgál majd.

Számos olyan rendezvényre kerül sor a közeljövőben, ahol a harmonika aktív fellépőként jelen lesz a színpadon, mind egyéni előadók, mind pedig zenekarok által.

A sorban a leginkább aktuális ilyen jellegű program a Halasi Szüreti Fesztivál Kiskunhalas városában, amely keretén belül a Társaság által a rendezőség felé történt ajánlásával szeptember 9. szombaton a Magyarországi Harmonikások Kulturális Egyesülete zenekara egyórás koncerttel szórakoztatja a rendezvényre látogatókat.

A harmonika olaszországi hazájában, Castelfidardo városában is már nagy a készülődés, ugyanis szeptember 10-17. között kerül megrendezésre immáron a 42. alkalommal a nemzetközi harmonikaverseny, a Premio Internazionale della Fisarmonica (PIF), amely rendezvény nem egyszerűen egy verseny, hanem számos olyan program kíséri, mint például neves előadók koncertjei, bemutatók, szakmai fórumok és minden más, ami a harmonikáról szól. Az érdeklődők a következő honlapon követhetik az esemény részletes programját: http://www.pifcastelfidardo.it/programma/?lang=en

Az új tanév megkezdése után az iskolarendszerű képzésben résztvevő diákok, hallgatók is megmutatják tehetségüket tanszaki hangversenyek alkalmával, melyekről a Társaság felületein is értesülhetnek az érdeklődők. A sorban az első ilyen rendezvény Demeniv Oksana és Demeniv Mihály tanárok növendékei, Csuka Marcell és Lányi Dávid Milán hangversenye a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban 2017. szeptember 16-án.

Mára már az ország több pontján is rendeznek harmonikás találkozókat, ahol lehetőség nyílik minden érdeklődő számára a hasonló érdeklődési körű ismerősökkel, barátokkal találkozni, valamint bekapcsolódni az aktív harmonikáséletbe. Az ilyen jellegű találkozók szervezése folyamatban van, belátható időn belül több ilyen eseményről is értesült a Társaság, többek között szeptemberben Algyőn, októberben Pécsett és Szegeden, valamint novemberben Ráckevén. A felsorolt helyszínek szervezése folyamatban van, részletes tájékoztatás később lesz elérhető a Társaság felületein.

Végül egy kis előretekintés a Társaság szervezőmunkáját illetően, 2018-ban is megrendezésre kerül a nagysikerű Harmonika Ünnepe gálaműsor február 3-án, Albertirsán.

A Társaság saját szervezésű harmonikaversenye pedig 2018. június 24-én zajlik majd Szeged városában, amelyre ily módon már minden érdeklődő nevező időben megkezdheti a felkészülést a sikeres szereplés érdekében.

Felhívjuk a Társaság minden jelenlegi tagjának figyelmét, hogy amennyiben akad ismerősi körükben olyan ember, aki a harmonika iránt érdeklődik és még nem tagja a Társaságnak, bátorítsák jelentkezésüket. A lehetséges új tagok is betekintést nyerhetnek a harmonika színes világába a www.harmonikavilag.hu honlap böngészésével, valamint a már meglévő tagok ajánlásával tagjává válhatnak a Társaság Facebook csoportjának.

Amennyiben bárki olyan hírrel szolgál, ami a harmonikával kapcsolatos (pl. rendezvények, zeneoktatással kapcsolatos hírek, versenyeken elért eredmények) és széles körben szeretné azt közzétenni, bátran tegye meg a Társaság kapcsolati felületein.

Comments are closed.